Bouwkundig Tekenburo H.J. Penninkhof

Hemsec SIPs


Introductie

Sips is een hoogwaardig geïsoleerde bouwpaneel dat bestaat uit 2 lagen 15mm OSB3 met daartussen een hoogwaardige isolatie kern van polyurethaan. Sips panelen kunnen worden gebruikt als wanden en daken en worden gekoppeld met een geïsoleerde verbindingsveer waardoor er een koudebrugarme buitenschil ontstaat.

Woningen gebouwd met Hemsec SIPs kenmerken zich door een hoge isolatiewaarde en de mogelijkheid om luchtdicht en koudebrugarm te bouwen. Hierdoor verkrijgt men een extreem laag energie verbruik. Hemsec SIPs is daarom de ideale oplossing om energiezuinig of zelfs energieneutraal te bouwen zonder extra voorzieningen te hoeven treffen.

De fabrieksmatig geproduceerde SIPs panelen hebben een hoge stijfheid en kunnen zeer zware belastingen aan. Tijdens het productieproces wordt het schuim onder hoge druk tussen de OSB3 platen gespoten waardoor er een optimale hechting ontstaat.


Hoge isolatiewaarden

De huidige EPC-eis vraagt meer aandacht tijdens het bouwproces. Het vermeiden van koudebruggen en luchtdicht bouwen worden hierdoor steeds belangrijker.

Met de Hemsec SIPS panelen maakt u dak en gevelconstructies variërend van een Rc-waarde tot 8.10 zonder dat u extra voorzieningen hoeft te treffen. Met eventuele extra isolatie aan de buitenzijde kunt kan eenvoudig zelfs een nog hogere waarde worden behaald.

Hemsec SIPs panelen zijn verkrijgbaar met een dikte van 100mm (Rd=2,9) tot een dikte van 225mm (Rd= 7.4).


Geïsoleerd koppelsysteem (SPLINE)

Hemsec SIPs heeft een geïsoleerd koppelsysteem waardoor de isolatielaag niet wordt onderbroken, hierdoor zijn er    aanzienlijk minder koudebruggen in de buitenschil wat een positieve invloed heeft op de isolatiewaarde.


SPLINE


Koudebruggen

Koudebruggen ontstaan waar een materiaal wordt toegepast met een slechtere thermische weerstand dan de rest van de constructie. Houten staanders bij voorbeeld zijn constructieve koudebruggen en kunnen negatieve invloeden hebben op de isolerende prestatie van de constructie.

Helaas kunnen niet alle koudebruggen worden voorkomen, op plaatsen waar bijvoorbeeld extra constructieve voorzieningen nodig zijn om extra puntlasten op te vangen of extra grote overspanningen te overbruggen.


Luchtdicht

Hemsec SIPs panelen kenmerken zich door uitstekende Rc waarden geschikt voor wanden en daken. De gesloten celstructuur van de isolatiekern zorgen er voor dat er geen lucht in de constructie kan circuleren. De isolatie zakt niet na, vergaat niet en verliest zijn isolatiewaarde niet.

Door het koppelprincipe van veer en groef is er een uitstekende luchtdichtheid te creëren. Met in acht neming van de details tijdens de uitvoering zijn Hemsec SIPs panelen uitermate geschikt om luchtdicht en energiezuinig of energieneutraal te bouwen.


Wanddiktes

Omdat Hemsec SIPs de panelen op iedere gewenste dikte kan produceren is elke Rc tot 8.1 te maken en hoeven er geen extra materialen te worden toegevoegd om aan de gestelde eisen te voldoen. Het achteraf toevoegen van materialen betekend meer materiaal kosten en arbeidstijd. Onze panelen worden geproduceerd op standaard CLS C24 houtmaten, op deze manier hoeft men geen speciaal op maat gemaakte houtafmetingen aan te schaffen wat wederom een aanzienlijke besparing betekend.

overige maten op aanvraag

Hemsec SIPs panelen zijn op diverse mogelijkheden af te werken zowel aan de binnen als aan de buitenzijde. Dankzij de tweezijdige 15mm dikke OSB3 platen zijn overal bevestigingsmogelijkheden voor regelwerk, spouwankers of andere materialen. Als voorbeeld hebben we een aantal afwerking schematisch berekend zoals een traditioneel gemetseld buitenblad, stucwerk/steenstrips en geventileerde gevelbekleding.

De Rc waarde is berekend volgens NEN 1068 met een correctie van 4%. De lambda waarde voor de isolatiekern is berekend volgens de λ 90/90 methode waarin de verouderingsfactor van de isolatiekern is meegenomen, dit houd in dat de isolatiewaarde over 10 jaar nog steeds kan worden gegarandeerd.

De rekenvoorbeelden zijn een indicatie en dienen enkel ter informatie. De exacte Rc waarden met een condensatie risico analyse dienen per project afzonderlijk te worden gemaakt samen met de andere bouwfysische berekeningen.

Bij het toepassen en toevoegen van deze materialen dienen altijd de verwerkingsvoorschriften van de leveranciers in acht te worden genomen, voor ogenschijnlijk de zelfde materialen zijn vaak verschillende verwerkingen voorgeschreven, dit verschild per leverancier.





SIPS SUPPLY